Gülru Batur kimdir?
19.12.1986 İstanbul doğumluyum.
Çocukluğumdan beri hep köpekler üzerine çalışmak isterdim, en büyük ilgi alanım buydu. Köpekler hakkında bolca kitap okur; veterinerler, eğitmenler ve köpek sahiplerine bitmek bilmeyen sorular sorardım.
Köpeklerle kurduğum iletişimi geliştirebilmeli, haklarında her şeyi öğrenmeli, onları daha iyi anlayabilmeliydim, sadece bu şekilde köpeklere ve dolayısıyla ailelerine yardımcı olabilirdim.
Ancak; köpek eğitimi adına ilk tam anlamıyla deneyimim 2000 yılında Magyar Viszla cinsi köpeğim Jessy ile yaptığım çalışmalardı. Bana öğrettikleri için Jessy'e minnettarım, her şeyin dönüm noktası kızım, seni her zaman sevgiyle hatırlıyorum...
Akdeniz Üniversitesi'nde Biyoloji öğrenimi görmekteydim fakat asıl hedefim köpeklerin davranışları, psikolojileri ve iletişim şekilleri hakkında en doğru bilgileri öğrenerek bu alanda profesyonelleşmek idi. Bunun için 2009 yılında Yiannis Arahovitis'in Stardogs Eğitmenler Akademisi'ne kayıt oldum, yıl sonunda eğitimimi tamamladım. O tarihten beri profesyonel olarak köpek eğitmenliği yapmaktayım. 2010 yılında ise Anadolu Üniversitesi'nden Veteriner Tekniker olarak mezun oldum.
Eğitimimi Stardogs Akademisi ile sınırlı bırakmayıp pek çok seminer ve workshopa katıldım, katılıyorum. Türkiye'de CPDT-KA unvanına sahip olan 5 kişiden biri, CBCC-KA unvanına sahip olan ilk ve tek kişiyim. (Aşağıda bu unvanlar hakkında detaylı bilgi bulunmaktadır.)
Aynı zamanda Papillon ırkı köpeklerin FCI/KIF kayıtlı profesyonel yetiştiricisiyim. Detaylı bilgi papillonturkey.com adresinde.
Köpekli sporlardan Agility'e ilgi duyuyorum. Bu sporda şimdiye kadar köpeklerimle elde ettiğimiz başarılar şu şekilde:
-
23 Aralık 2012 tarihinde düzenlenen Türkiye'nin ilk Agility yarışmasında Yuki "başarılı" not aldı.
-
13 Aralık 2015'te gerçekleşen Türkiye'nin ilk Ulusal Agility Şampiyonası'nda Mayday ile Jumping1 Large kategorisinde üçüncülük kupasını kazandık.
-
17 Nisan 2016'da Türkiye İkinci Ulusal Agility Şampiyonası'nda A1 Large kategorisinde Yuki ile birincilik, Jumping2 Large kategorisinde Yuki ile üçüncülük, Millie ile dördüncülük elde ettik.
-
15-16 Temmuz 2016 tarihlerinde Yuki ile Atina'da katıldığımız yarışmada A1 Large kategorisinde 15 köpek arasından 6'ncı olduk.
-
03-04 Aralık 2016 tarihlerinde Yuki ile Atina'da katıldığımız yarışmada A1 Large kategorisinde 21 köpek arasında 8'nci olduk.
-
30 Temmuz 2017'de Türkiye Üçüncü Ulusal Agility Şampiyonası'nda Millie ile 13 köpek arasında yarışmanın en iyi derecesini elde ederek Türkiye Kupası'nı kazandık!
-
12 Kasım 2017'de Atatürk Kupası kapsamında gerçekleşen Ulusal Agility yarışmasında Yuki ile hatasız koşu yaparak 1'inci, Millie ile 2'nci olduk.
-
10 Haziran 2018 tarihinde gerçekleşen Türkiye Dördüncü Ulusal Agility Şampiyonası'nda Yuki ile tüm köpekler arasında 4'üncü olduk.
-
11 Şubat 2019 Valentines Day Pet Weekend kapsamındaki Agility yarışmasında Yuki ile J1 kategorisinde birincilik, A1 kategorisinde ikincilik; Fia ile J1 kategorisinde üçüncülük kupası kazandık.
Millie (Golden Retriever - 2010 doğumlu), Fia (Papillon - 2017 doğumlu), LaLa (Papillon - 2019 doğumlu) ile birlikte İstanbul Ataşehir'de yaşıyorum. Dostlarım Yuki (Golden Retriever - 2007-2022), Mayday (Border Collie - 2011-2021) ve kedimiz Vanilya (? - 2023) hep kalbimdeler. 🐾



CPDT-KA ve CBCC-KA unvanları nedir?
CCPDT (Certification Council for Professional Dog Trainers), Amerika'da yer alan bir kuruluştur. Eğitmen akademileri ve derneklerden bağımsız olan bu sertifikalandırma heyeti, dünya çapında kabul görmüştür. Köpek eğitmenlerini sınava tabi tutarak bilgi ve beceri düzeylerini ölçer, bu şekilde meslekte profesyonel olduklarını onaylar.
CCPDT'nin düzenlediği iki farklı sınav vardır (sınav dili İngilizce'dir):
•CPDT-KA (Certified Professional Dog Trainer - Knowledge Assessed)
250 sorudan oluşan bu sınavda en az 193 doğru yanıt veren kişiler CPDT-KA (Sertifikali Profesyonel Köpek Eğitmeni - Bilgisi Onaylandı) unvanı kazanırlar. Unvanın geçerliliği 3 yıldır.
Bu sınava Türkiye'den katılan ilk 3 (toplamda 5) kişiden biriyim. Mart 2013'te 196, Mart 2016'da 250 soruda 233 skor elde ettim. Haziran 2019'da, 2016'dan 2019'a katıldığım seminerlerden topladığım CEU'larla CPDT-KA sertifikamı yeniledim.
•CBCC-KA (Certified Behavior Consultant Canine - Knowledge Assessed) 180 sorudan oluşan bu sınavda en az 138 doğru yanıt veren kişiler CBCC-KA (Sertifikalı Köpek Davranışları Uzmanı - Bilgisi Onaylandı) unvanı kazanırlar. Unvanın geçerliliği 5 yıldır.
Bu sınava Türkiye'den katılan ve kazanan ilk ve tek kişiyim. Mart 2016'da 180 soruda 172 skor elde ettim. Haziran 2021'de, 2016'dan 2021'e kadar katıldığım seminerlerden topladığım CEU'larla CBCC-KA sertifikamı yeniledim.
Bu unvanlar, tek bir sınavı geçerek ömür boyu elde tutulamaz.
CCPDT, sertifikalandırdığı kişilerin sürekli olarak kendilerini güncellemeye devam edip etmediklerini takip eder. Bunun için CPDT-KA unvanlı kişiler 3, CBCC-KA unvanlı kişiler ise 5 yılda bir sertifikalarını yenilemekle yükümlüdür. Sertifika yenileme, yeniden sınava girerek veya CCPDT'nin onayladığı seminer ve kurslara katılarak her sertifika için en az 36 CEU (Continuing Education Unit) toplayarak mümkündür.
Kısacası bunlar, herhangi bir akademi veya kurstaki eğitim programları sonucunda elde edilen katılım sertifikaları değil; kişinin mesleğini icra etmek için gerekli liyakate sahip olduğunu onaylayan, elde etmesi ve elde tutması kolay olmayan, dünya çapında geçerli ve son derece saygın unvanlardır.
Modern ekolü takip ediyorum.
Eğitim için köpeğe bağırmaya, baskılamaya, tasmasını çekiştirmeye gerek bırakmayan en güncel, bilimsel, insani metotları savunuyor ve kullanıyorum. Eğitimde CCPDT Humane Hierarchy'e tabiyim.

Davranış problemleri nedeniyle köpeklerin kötü muamele görmesi ve terk edilmesini kabul edemiyorum.
Çünkü doğru yaklaşımla bu problemlerin çözülebileceğini, daha da iyisi, yavruyken uygulanacak eğitim programlarıyla henüz oluşmadan önlenebileceğini biliyorum.

Amacım; ailelere, köpekleriyle doğru şekilde iletişim kurabilmeleri konusunda yardımcı olmak, bu sayede yaşadıkları sorunları pozitif metodlarla çözmek ve yaşamlarını daha kaliteli hale getirmelerini sağlamaktır.
