top of page
Bir çak beş veren Köpek

Köpek Eğitmenliği

Köpek Eğitmeni olmak...

Uzun zamandır ülkemizde "köpek eğitmenliği" mesleğinin bir standardı, mesleki yeterlilik ölçütü bulunmamaktaydı. Bu nedenle, herhangi bir kurstan (kursun ne kadar doğru ve yeterli bilgi verdiğinin de bir ölçütü olmaksızın) eğitim alan kişiler, herhangi bir tarafsız sınava tabi olmaksızın eğitmenlik yapabiliyor. Ya da kendi becerileriyle köpeklere bir şeyler öğretebilen kişiler de kendilerine "eğitmen" diyebiliyor. 
Ancak, eğitmenlik bir standardı olması gereken bir meslektir. 
Nasıl ki; diploması olmayan bir kişiye "psikolog" denilemez ise, ya da bir cihazla diş temizliği yapabilen bir kişi, diploması yoksa kendisine "diş hekimi" diyemez ise, herhangi bir akreditasyonu olmayan kişinin de kendisine "köpek eğitmeni" diyemiyor olması gereklidir ve çok önemlidir.
Bir kişinin, sosyal medyada onlarca köpekle eğitim videosu olması, o kişiye eğitmen diyebilmek için yeterli olmamalıdır, altında doğruluğu ve yeterliliği ölçülmüş bir bilgi birikimi, onaylanmış bir yeterlilik belgesi olmalıdır.
Bu bağlamda, ben 2009 yılının sonunda köpek eğitmenliği kursunu tamamladığım halde, "sadece bir kurs yeterli olmamalı, bir mesleki yeterlilik sınavı geçmeliyim" dürtüsüyle hareket ettim. Ülkemizde böyle bir sınav olmaması, beni yurt dışında araştırmaya itti ve bir Amerikan kuruluşu olan CCPDT Certification Council for Professional Dog Trainers (Profesyonel Köpek Eğitmenleri Sertifikalandırma Konseyi) tarafından düzenlenen sınavlara girerek başarılı oldum. Ancak o zaman, "evet, şimdi kendime profesyonel eğitmen diyebilirim" dedim.

Şimdi, KIF - Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu'na bağlı KOPED Köpek Eğitmenleri Derneği tarafından, bir süredir yürütülen çalışmalarla mesleğimizin standartları yazıldı ve "akreditasyon" sınıflandırmaları yapıldı. 
Hangi şartları sağlayan kişiler "eğitmen", hangi şartları sağlayan kişiler "davranış danışmanı", hangi şartları sağlayan kişiler "davranış uzmanı" unvanını kullanabilir, hepsi belirlendi ve bir sisteme oturtuldu.
İlk akreditasyon sınavı 9 Haziran 2024'te yapıldı.
Bunlar, ülkemizde mesleğimiz için çok önemli gelişmeler.

Şimdi, benim gibi düşünen, liyakate önem veren, ev ve aile köpekleri eğitmenliğini meslek olarak yapmak isteyen kişilerin akredite olmaları için bireysel özel dersler veriyorum.

Örneğin, bir süredir kendi becerilerinizle eğitmenlik yapıyor olabilirsiniz ve bu işin meslek eğitimini almak istiyor olabilirsiniz. Ya da, kendi köpeğimi eğitebiliyorum ama her köpeği eğitmek istiyorum, bunu meslek edinmek istiyorum diyor olabilirsiniz. Ya da, bir platformdan online köpek eğitmenliği kursu almış ama kendinizi tam olarak nereden başlayacağınızı bilemiyor gibi hissediyor olabilirsiniz. Buna göre şu anki bilgi ve tecrübe seviyeniz ölçülür ve akredite eğitmen olabilmeniz için size özel bir eğitim programı planlanır.

Hedef, sizi KOPED (Köpek Eğitmenleri Derneği) tarafından belirlenmiş "Ev ve Aile Köpeği Eğitmeni Akreditasyonu"nun gereklilikleri için hazırlamaktır. Eğitim sonunda, akreditasyon gerekliliklerini tamamlayacak seviyeye gelmeniz ve akredite köpek eğitmeni olmanız amaçlanır.

İleri seviyede İngilizce biliyorsanız aynı zamanda sizi CCPDT sınavına hazırlayacak bir ders programı da planlanabilir.

İçerik:
Bilimsel temeller:
Öğrenme Teorisi, klasik şartlanma, operant şartlanma, pekiştirme biçimleri, ödül ve ceza kavramı, işaretle-ödüllendir sistemi, temel köpek psikolojisi, içgüdüler, öğrenilmiş çaresizlik, davranış modifikasyonu, sistematik duyarsızlaştırma, alışkanlaştırma, maruz bırakma, karşı şartlandırma, davranış problemlerini ayırt etme, korkular, fobiler, anksiyete, agresyon, eğitim planlama, ekipman bilgisi, temel köpek beden dili, temel köpek anatomisi, temel köpek sağlığı, temel ilkyardım, meslek etiği, iş güvenliği, müşteri ilişkileri.

Uygulama:

Yukarıda bahsedilen tüm teorik bilgilerin uygulaması yapılacak. Eğittiğiniz köpeklerle YKS, SKS, TYS, BH gibi sınavlara girerek tecrübe kazanmanız sağlanacak.


Daha fazla bilgi için iletişime geçebilirsiniz.

 

KOPED "Ev ve Aile Köpekleri Eğitmeni" akreditasyon şartları:

  • Ev ve Aile Köpeği Akreditasyon Sınavı'nda başarılı olmak.

Sınav 100 soruluk çoktan seçmeli bir testtir. Konu başlıkları şöyledir:
•⁠  ⁠⁠öğrenme teorileri

•⁠ ⁠⁠öğretim yöntem ve teknikleri

•⁠  ⁠⁠Davranış ve davranış bozuklukları, köpek beden dili

•⁠  ⁠⁠köpeğin gelişim evreleri

•⁠  ⁠⁠köpek ırkları ile ilgili bilgiler

•⁠  ⁠⁠hayvan bakımı ve refahı

•⁠  ⁠⁠köpeğin tarihçesi ve evcilleşme süreci

•⁠  ⁠⁠Fizyoloji: Tanımlar, davranışı etkileyecek fizyolojik unsurlar, duyu organları

•⁠  A⁠natomi: genel anatomik kavramlar, çene yapısı, kafa yapıları, duyu organları vb.

•⁠  ⁠Kurumsal yapımızla ilgili olarak KÖPED, KIF, FCI ile ilgili genel bilgiler, tüzük ve yönetmelikler
•⁠  ⁠⁠SKS, BH, YKS, TYS gibi ev ve aile köpeklerini ilgilendiren ulusal ve uluslararası sınavlar ve kuralları
•⁠  ⁠⁠Bizleri ilgilendiren 5199 gibi kanunlar, bakanlık yönetmelikleri ve ilgili TC kanun ve yönetmelikleri
•⁠  ⁠⁠ilk yardım ve temel köpek sağlığı
•⁠  ⁠⁠köpekli iş güvenliği 

  • Eğittiği köpeklerle YKS, SKS, BH, TYS gibi sınavlar geçmiş olmak
     

  • Varsa; Köpek Eğitmenliği ve köpeklerle ilgili diğer konularda aldığı eğitimler ve katıldığı seminerlerle ilgili sertifikalarını sunmak.
     

  • Çalışmalarını vergilendiriyor olmak.

Serbest meslek makbuzu kesebiliyor olmak, şahıs firması faturası kesebiliyor olmak veya bir köpek eğitimi şirketinde çalışıyor olmak vb gibi.

yavru köpekler
whatsapp icon.png

Email 

Follow

  • Instagram
  • LinkedIn
  • Facebook
  • Twitter
bottom of page